You are here

Et Pişirme Yöntemleri

Et Pişirme

Yöntemleri

Mutfakta yeniyseniz en zayıf olduğunuz konu et pişirmek olacaktır. ‘Et pişirmede ne var canım, at tavaya pişsin!’ diyenleri duyar gibiyiz, ancak durum o kadar da basit değil. Tabi kupkuru ya da lastik gibi saatlerce çiğnendikten sonra yutulabilecek bir et pişirmek istemiyorsanız Kühne Gurme’den et pişirme yöntemleri ile ilgili püf noktalarını inceleyin!

Kühne Gurme

Nedir Bu Mühürleme?

Et pişirme yöntemleri bahsi geçerken en sık duyduğunuz kelimelerden biri ‘mühürleme’dir. Önce bunun ne anlama geldiğini öğrenerek iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu işlem bir zarfı mühürlemek kadar kolay olmasa da, zor olduğunu söylemek de pek mümkün değil. Aslında yapılması gereken sadece şu: Pişireceğiniz tavayı yüksek ateşte kızdırıyorsunuz, öyle ki eti koyduğunuzda ‘cıııızzzz’ sesi evin her tarafında duyulmalı. Yeterince ısındıktan sonra etin 1 dakika bir tarafını, 1 dakika da diğer tarafını tavaya koyabilirsiniz. Böylece etin suyu içinde kalıyor ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor. Eğer et seçimini antrkottan yana yaptıysanız mutfağın biraz duman altı olmasını da göze almanız gerekecektir.

Et pişirirken uygulanmasını önerdiğimiz adımlar ise şu şekilde:
Kasap seçimi önemli…
• İyi bir kasaptan alışveriş yapmayı tercih edin ve etinizi dilimletirken parmaktan daha kalın olmamasına dikkat edin. 2-3 cm kalınlık yeterli olacaktır.
• Ete şiddet son bulsun derken espri yapmıyorduk, etinizi dövdürmeyin. Mis gibi biftek bir anda kâğıt gibi olabilir.
• Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz. Antrkot da çabuk pişen türlerden biridir.

Marinasyonsuz asla!
• Ete lezzet katan unsurlardan biri de pişirmeden önce marinasyon yapmak. Pratik ve kolay olsun diyorsanız yalnızca limon suyu sürerek yarım saat bekletmek yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayabilir. Her iki tarafına da gerçek limon suyu uygulayarak beklettikten sonra buzdolabında yarım saat bekletebilirsiniz.
• Ortaya farklı ve özel bir tat çıksın istiyorsanız marinasyon için bir tutam biberiye, bir tutam fesleğen, bir tutam kekik, biraz Kühne hardal, biraz da zeytinyağı kullanarak enfes bir karışım hazırlayabilirsiniz. Baharatları taze kullanmak lezzetine lezzet katacaktır. İçine biraz deniz tuzu da ekleyebilirsiniz. Eti bu karışım içerisinde 1 saat buzdolabında bekletmek lezzetine lezzet kadar ve yumuşacık bir et hazırlamanıza olanak sağlar.

Nasıl pişirmeli?

Yarım saat önce eti dolaptan çıkarmalı…
Pişirme işleminden yarım saat önce dinlendirdiğiniz eti dolaptan çıkarmalısınız. Pişireceğiniz et 3 cm kalınlığında bir etse ve çok pişmiş seviyorsanız iki tarafını da 2 dakika boyunca döküm tavada pişirin. Etin sertleşmemesi için iki yüzünün de bir kez pişirilmesi gerekir. Yani pişirme süresini etin kalınlığına ve kendi damak tadınıza göre ayarlamanız iyi bir fikir olacaktır. Çok pişmiş et seviyorsanız bu süreyi birkaç dakika daha artırmanız gerekir, ama dikkat edin güzelim biftek bir anda kömüre dönüşmesin!
Kendi yağında pişirmeli…
Etin kaliteli değerlerinin kaybolmaması için yavaş pişirilmesi gerekir. Eğer mühürleme yapılacaksa bu kural ister istemez değişecektir. Ancak burada ek yağ kullanmak eti sağlıksız hale getireceği için yavaş yavaş ve kendi yağında pişirmeye dikkat etmelisiniz. Bu nedenle marinasyon işleminde kullandığınız yağı pişirmeden önce havlu peçete yardımı ile mutlaka silmenizi öneriyoruz.
Döküm tava kullanmayı tercih etmeli…
Lezzetli bir et pişirmek için ısrarcıysanız, teflon tavanızı da sakince yerine bırakmanızı öneririz. Döküm bir ızgara tavası alarak mutfaktaki yolculuğunuza devam edin. Çok değil, sadece 2 dakikada mangal lezzetinde etler pişirmeye başladığınızı göreceksiniz. Döküm tava çabuk ısındığı ve ısıyı uzun süre muhafaza ettiği için mühürleme işlemini yapmanıza izin verecektir. Teflon tavalar ısıyı iyi iletmediği için mühürleme işlemine pek de uygun olmayacaklardır. Dolayısıyla hayal ettiğiniz lezzetin ortaya çıkması da mümkün olmayacaktır.

Piştikten sonra…

Etin o nefis kokusu mutfağın dört bir yanına dağıldığı için sabırsızlandığınızı biliyoruz, ama piştikten sonra yemeye başlamadan 5 dakika kadar beklemenizde fayda var. Zaten çok yüksek ısıda piştiği için bu süre zarfında soğumayacaktır. Eğer beklemeden eti kesmeye başlarsanız içindeki yüksek ısı dışarı çıkar ve yine et lezzetini kaybetmiş olur. Eti kestiğinizde içinin pembe olması da pişmediği anlamına gelmeyecektir. Bu sadece az piştiğinin göstergesi olabilir. Eğer damak tadınıza uygunsa bu bir problem yaratmayacaktır.
Kühne Gurme önerilerine uyarak enfes bir et pişirebilir, damak tadınıza uygun Kühne soslarını kullanarak lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!