You are here

Soya Sosu Nerelerde Kullanılır? Nefis Soya Soslu Tavuk Tarifi

Uzakdoğu’nun muhteşem lezzetlerinden bir tanesini Kühne mutfağında yeniden keşfedin! Soya sosu, klasik tariflere yeni bir yorum getirmek isteyenlerin yeni favorisi olacak. Bu yazıda soya sosunun yapısına ve kullanım alanlarına göz atacağız. Hemen ardından da nefis bir soya soslu tavuk tarifini sizlerle paylaşacağız.

Bitkilerden Gelen Lezzet: Soya Sosu Nedir?

Öncelike bu lezzetli sosun özüne göz atalım. Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır.

Soya sosu, oldukça tuzlu bir yapıya sahiptir. Uzakdoğu ülkelerinde milattan önceye dayanan bir tarihi vardır. Kore, Çin ve Japonya kültürlerinde önemli bir yere sahiptir. O yıllarda oldukça pahalı bir baharat olan tuza alternatif olarak geliştirilmiştir. Özellikle kıtlık yaşanan dönemlerde, soya soslu yiyecekler, vücudun tuz ihtiyacını karşılaması amcayla tercih edilmiştir. 1700’lü yıllarda Hollandalılar aracılığı ile Avrupa’ya, oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Bugün kullanım alanı Uzakdoğu mutfağı ile sınırlı değildir. Soya soslu tarifler, farklı lezzetler arayanların bir numaralı tercihleri arasında yer almaktadır.

Uzakdoğu’nun Gençlik Sırları: Soya Sosunun Faydaları Nelerdir?

Soya sosu, yüzyıllardır pek çok ülkenin mutfağında adeta demirbaş haline gelmiş bir ürün. Soya soslu yiyecekler, sadece lezzetleri yüzünden değil, aynı zamanda sağlıklı olmaları sebebi ile de tercih edilmektedir.

Singapur Üniversitesi’nde soya sosu üzerine yapılan bir araştırma, bu lezzetli maddenin antioksidan yapısını ortaya koydu. Araştırmaya göre, soya sosu en az kırmızı şarap kadar antioksidan özelliğe sahip. Aynı zamanda bol miktarda laktik asit içeriyor. Soya soslu yiyeceklerin anti alerjin özelliği de oldukça yüksek.

Soya sosu ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta ise içerisindeki tuz miktarı… Bu lezzetli sosun bol miktarda tuzlu olduğunu unutmamak gerek. Ancak bu durumun da bir çözümü var. Eğer soya sosu size fazlaca tuzlu gelirse, Kühne’nin Az Tuzlu Soya Sosu çeşitlerini deneyebilirsiniz. Bu sayede soya lezzetini çok daha hafif bir tat ile elde edebilirsiniz.

Mutfakta Yenilik Zamanı: Soya Sosu Nerelerde Kullanılır?

Soya sosunun özelliklerine göz attığımıza göre, gelelim kullanım alanlarına… Mutfakta kendine en geniş kullanım alanı bulan soslardan bir tanesi soya sosudur. Soya sosu ile birbirinden lezzetli tariflere imza atabilirsiniz. Sizlere ilham vermesi amacıyla, soya soslu birkaç öneri derledik.

İster Etli İster Sebzeli: Soya Soslu Noodle

Geleneksel olarak soya sosunun en çok kullanıldığı yiyeceklerden bir tanesi noodle… Uzakdoğu usulü erişte olarak da adlandırabileceğimiz noodle, çubuk makarna gibi görünen ancak ona oranla biraz daha diri bir yapıya sahiptir. Bu lezzetli erişteleri daha doyurucu hale getirmek, sebze veya etme mümkün. Buharda pişmiş brokoli, havuç ve soğan gibi sebzeler; karides ya da midye gibi deniz ürünleri; kırmızı ya da beyaz et… Tercihiniz hangisinden yana olursa olsun, soya sosu ile bu yemeğin lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Soyalı İkili: Soya Soslu Tofu

Soya bitkisinden elde edilen yiyeceklerden bir tanesi olan tofu, soya sosu ile kızartıldığında müthiş lezzetli olabilir. Özünde pek de ayırt edici bir lezzeti olmayan tofu, soya sosunun tuzlu yapısı içerisinde ayrı bir tat kazanabilir. Bu birleşim, özellikle de et yemeği tercih etmeyen kişiler icin ideal bir menü yaratıyor. Bir mangal partisinde soya soslu tofu, vejetaryen bir hamburgerin ana malzemesi olabilir!

Denizden Gelen Hafif Bir Lezzet: Soya Soslu Somon

Soya soslu tariflerde Uzakdoğu mutfağından esintiler bulmak, oldukça yaygın bir durum. Bu esintileri en rahat şekilde deniz ürünlerinde görebiliyoruz. Soğuk denizlerin lezzetli balığı somon da bu tariflerden birinin hammaddesi. Soya sosu ile harmanlanan somon, fırında muhteşem bir lezzet yatabilir. Üstelik kalori alımına dikkat edenler için de idealdir.

O Bir Klasik: Nefis Soya Soslu Tavuk Tarifi

Soya soslu yemek denince akla ilk gelen tarif ise şüphesiz soya soslu tavuk tarifi oluyor. Bu muhteşem lezzetin malzemeleri ve yapılış adımlarına göz atalım şimdi!


Malzemeler

4 adet fileto halinde tavuk
1 adet kırmızı dolma biber
1 adet sarı dolma biber
2 adet kabak
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı Kühne Soya Sosu
Taze karabiber


Yapılış Adımları

1. Adım: Renkli dolmalık biberler ve kabaklar uzun ve ince şeritler halinde doğranır. Kabaklar soyulmadan kullanılır.
2. Adım: Tavuklar uzun ve ince şeritler halinde doğranır.
3. Adım: Geniş tabanlı ve tercihen döküm bir tava içerisinde tereyağı eritilir. Öncelikle tavuklar ardından kabaklar ve en son biberler bu tavada sotelenir. Karabiber de eklenir. Yüksek ateş tercih edilmelidir.
4. Adım: Mısır nişastası, sıcak su ile karıştırılır. Kühne soya sosu da bu karışıma eklenir.
5. Adım: Soya soslu harman, tavukların üzerine ilave edilir. Tavuklar suyu çektikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun!